środa, 30 grudnia 2020

Pasta z wędzonego pstrąga

Niemal za każdym razem jak wchodzę do kuchni aby zrobić śniadanie, zastanawiam się nad przepisem na nie. Jak się spieszę to serwuję zwykłe kanapki lub płatki na mleku. Na specjalne życzenie mogę przyrządzić jakąś postać jajka , jednak moim ulubionym dodatkiem są pasty. Lubię szperać w zakamarkach stron internetowych w poszukiwaniu kolejnych przepisów na smarowidła. Niektóre nie przeypadły mi do smaku , ta jednak jest pyszna. Miałam to szczęście, że dostałam świeżego , wędzonego pstrąga. Poniżej przedstawiam Wam przepis na przepyszną pastę z użyciem tej ryby. Można ją spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce. 

Składniki:
- wędzony pstrąg ( możecie użyć innej wędzonej ryby)
- 3 jajka kurze, ugotowane na twardo
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, suszony koperek i natka pietruszk do smaku

Rybę staram się dokładnie obrać ze skóry i ości i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka rozganiatam widelcem w mieszcze. Dodaję stopniowo rybę i mieszam. W trakcie można dodawać już "mokre" składniki, żeby lepiej się łączyły składniki. Ogórki kroję w drobną kosteczkę. Lubię jak mi coś chrupie. Zamiast ogórka możecie dodać np selera naciowego, lub surowego ogórka. Na koniec dodaję zioła i przyprawy oraz resztę śmietany i majonezu. Wszystko razem mieszam. Ta pasta jest też idealna do krakresów - wtedy macie przekąskę np. na zabawę sylwestrową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz