Schabik podobnie robiony widziałam na portalu mniam mniam.pl .Jednak mój jest nieco inny aczkolwiek inspirowany pomysłem. Wyszło cudo - na pewno zagości na moim stole dużo częściej bo jest aromatyczne, soczyste i smaczne :)
Schab z ziołami i suszonymi pomidorami
- 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów ( takich z zalewy oliwowej) + zalewa
- sól, pieprz
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy na wierzchu delikatnie nożem tak, aby nacięcia były głębokie ale nie przecięły mięsa na pół. Mniej więcej tak to ma wyglądać :
Bazylię, pietruszkę drzemy na kawałeczki . Drzemy, gdyż podczas cięcia nożem za dużo nam "dobroci" z ziół ucieka. Pomidory kroimy w kawałeczki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę zalewy z pomidorów i mieszamy. Schab obsypujemy solą i pieprzem. W zagłębienia wkładamy naszą ziołowo - pomidorową masę. Całość związujemy sznurkiem, żeby "zszyć" nacięcia i uformować zgrabną pieczeń.
Znów odrobinę posypujemy solą i pieprzem a następnie wykorzystując olej z zalewy obsmażamy mięso z każdej strony. Po obsmażeniu układamy mięso w naczyniu żaroodpornym , zalewamy tłuszczem ze smażenia, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu- bez termoobiegu 180C) i pieczemy 75 minut, zdejmujemy folię o dopiekamy jeszcze 15-20 min. Mięso należy wyjąć z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut żeby odstało swoje i wtedy dopiero można kroić.
Wygląda cudownie :)))
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
Przyznam bez bicia, że dopiero po zrobieniu zdjęcia i rozpracowaniu mięsa przypomniało mi się,że jeszcze karteczkę miałam dopisać - no nic dopilnuję, żeby resztek nie zjedli to może coś wykombinuję ;)
Usuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie:)
UsuńNa prawdę zadziwia mnie jak uniwersalny jest schab, widziałam już tyle przepisów na jego przygotowanie ale cały czas widzę coś nowego przez co chyba nigdy mi się nie znudzi. Świetne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://ccuisinee.blogspot.com/
Mam to samo odczucie :) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMuszę wypróbować taką wersję, zawsze robię z suszonymi owocami (np. ze śliwką lub żurawiną), ale pomidory też się na pewno świetnie sprawdzą, a będzie odmiana.
OdpowiedzUsuńPolecam - dziękuję i pozdawiam :)
Usuń