środa, 6 listopada 2013

Golonka w piwnym likierze

Moja pierwsza golonka. Jakoś do tej pory nie składało się z przyrządzeniem jej. Nie miałam tez piwa tylko piwny likier ( przepis znajdziecie tutaj )- użyłam co miałam a i tak wyszło smaczne:) Polecam - taka mała wariacja na temat golonki bez kości:)

Golonka wieprzowa w piwnym likierze

- 4 golonki bez kości
- olej
- likier piwny
- sól, pieprz, bazylia, cząber, lubczyk
- 2 duże cebule
- 1 biała część pora
- 4 łodygo selera naciowego

Golonki myjemy, osuszamy. Nacieramy dokładnie olejem, likierem, solą, pieprzem i ziołami i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażamy dokładnie z każdej strony na złoty kolor o przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Cebulę selera i pora, kroimy w cienkie plasterki. Szklimy je na pozostałym po golonce tłuszczu- przekładamy do mięsa. Całość zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu - bez termoobiegu 200C) iprzeczemy ok. 40min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy.





4 komentarze: