Od dawna miałam ochotę na wyprobowanie tego przepisu, który znalazłam i siebie w zeszycie :) Akurat takie korzenne przyprawy w sam raz na okres świąteczny i okołoświąteczny:) Polecam spróbować bo mają ciekawy smak a o zapachu nie będę się rozpisywać, bo kazdy musi to zwyczajnie poczuć :)
Fińskie kardamonowe zawijaski z cynamonem
- 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g)
- szklanka ciepłego mleka
- szklanka cukru + 100 g do nadzienia
- 120g miękkiego masła + 80 g do nadzienia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 i pół szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- cynamon mielony
- jajko do smarowania
Mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy aż zacznie bąbelkować, Wtedy dodajemy jajka, masło, kardamon i miksujemy. Następnie dodajemy powoli mąkę i mieszamy dopóki można łyżką a potem wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Odstawiamy je na 2 godzinki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na części - najlepiej 3 lub 4. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat- dość cienki, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w ruloniki i tniemy w trójkąty. Każdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , lekko dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Trzeba pamiętać, żeby nie kłaść ciastek zbyt blisko siebie bo ciasto jeszcze urośnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik - góra -dół) i pieczemy około 15 min.
Przepiękne zawijaski! Zapach u mnie przebija się przez monitor :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję pięknie :)
Usuńślicznie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńZnam, polecam, pychotka :)
Pozdrawiam smacznie :)
Ja również smacznie pozdrawiam :)
Usuń