Moja pierwsza w życiu rolada i na pewno nie ostatnia. Pyszne korzenne ciasto i masa z serka mascarpone do tego żurawinka :) Zapraszam pięknie :)
Korzenna rolada z żurawiną
ciasto na roladę :
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej typ 650
- 100 ml mleka lub wody
- łyżka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 300 ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- żelatyna (2 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)
- 100 g suszonej żurawiny
Na początek pieczemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy żółtka do małej miseczki lub szklanki a białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Kiedy uzyskamy mocną i sztywną pianę dodajemy powoli żółtka i resztę składników i dokładnie mieszamy. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nastawiamy na 200C ( przy ustawieniu góra - dół). Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 17-18 min. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Na stole układamy czystą ściereczkę , łapiemy boki papieru do pieczenia z upieczonego biszkoptu ( trzeba bardzo uważać bo gorące) i szybko aczkolwiek delikatnie przekładamy biszkopt na ściereczkę. Łapiemy za boki ściereczki i delikatnie rolujemy biszkopt i pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, ciepłą ale nie gorącą żelatynę i żurawinę. Powstałą masą nadziewamy roladę oraz smarujemy wierzch. Wkładamy do lodówki ( złączeniem biszkoptu do dołu) i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Przepis dodaję do akcji :
Wygląda smakowicie :) Oj chyba trzeba będzie zrobić :D
OdpowiedzUsuńDziękuję - jest bardzo prosta i smaczna :)
UsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie Oleńko, jak zawsze smacznie i kolorowo :)
Pozdrawiam :)
Dziękuję , niezwykle mi miło :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńRoladka rewelacyjnie wygląda:) Choć mam pewną uwagę, mam nadzieję, ze sie nie obrazisz:) Moim zdaniem biszkopt był pieczony w nieodpowiedniej blaszce, dlatego też w jednym miejscu jest tylko sam krem. Ja zazwyczaj piekę biszkopty do rolad w blaszce od piekarnika wtedy o wiele łatwiej je zwinąć:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Niki
Dziękuję Ci serdecznie za radę - zastosuję się, jak mówię to moja pierwsza więc muszę się jeszcze dużo nauczyć, a dzięki tak cennym radom pójdzie to o wiele szybciej :) Pozdrawiam pieknie :)
UsuńDziękuję pięknie :)
OdpowiedzUsuń