czwartek, 14 listopada 2013

Korzenna rolada z żurawiną

Moja pierwsza w życiu rolada i na pewno nie ostatnia. Pyszne korzenne ciasto i masa z serka mascarpone do tego żurawinka :) Zapraszam pięknie :)

Korzenna rolada z żurawiną

ciasto na roladę :
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej typ 650
- 100 ml mleka lub wody
- łyżka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Masa

- 300 ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- żelatyna (2 łyżeczki rozpuszczone w  2 łyżkach gorącej wody)
- 100 g suszonej żurawiny

Na początek pieczemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy żółtka do małej miseczki lub szklanki a białka ubijamy na sztywno z cukrem  i szczyptą soli. Kiedy uzyskamy mocną i sztywną pianę dodajemy powoli żółtka i resztę składników i dokładnie mieszamy. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nastawiamy na 200C ( przy ustawieniu góra - dół). Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 17-18 min. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Na stole układamy czystą ściereczkę , łapiemy boki papieru do pieczenia z upieczonego biszkoptu ( trzeba bardzo uważać bo gorące) i szybko aczkolwiek delikatnie przekładamy biszkopt na ściereczkę. Łapiemy za boki ściereczki i delikatnie rolujemy biszkopt i pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, ciepłą ale nie gorącą żelatynę i żurawinę. Powstałą masą nadziewamy roladę oraz smarujemy wierzch. Wkładamy do lodówki ( złączeniem biszkoptu do dołu)  i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.






Przepis dodaję do akcji :

7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Oj chyba trzeba będzie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    U Ciebie Oleńko, jak zawsze smacznie i kolorowo :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , niezwykle mi miło :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Roladka rewelacyjnie wygląda:) Choć mam pewną uwagę, mam nadzieję, ze sie nie obrazisz:) Moim zdaniem biszkopt był pieczony w nieodpowiedniej blaszce, dlatego też w jednym miejscu jest tylko sam krem. Ja zazwyczaj piekę biszkopty do rolad w blaszce od piekarnika wtedy o wiele łatwiej je zwinąć:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Niki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci serdecznie za radę - zastosuję się, jak mówię to moja pierwsza więc muszę się jeszcze dużo nauczyć, a dzięki tak cennym radom pójdzie to o wiele szybciej :) Pozdrawiam pieknie :)

      Usuń