Orzechowe mielone z porem
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 150g zmielonych orzechów włoskich
- 1 czerstwa bułka + trochę wody do jej namoczenia
- 1 duża czerwona cebula
- 1 biała część pora
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie - do smaku
- ew. trochę bułki tartej do związania mięsa
- olej rzepakowy do smażenia
Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kosteczką ( drobną) cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, porozrywaną na części namoczoną bułkę, posiekanego w pół plasterki pora, zmielone orzechy, przyprawy i jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy, Formujemy kulki wielkości dużej mandarynki i smażymy na gorącym oleju z każdej strony.
Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńA gdzie te orzechy?
OdpowiedzUsuńZapomniałam dopisać ale dodaje się je do mięsa razem z resztą składników - już dopisuję - dziekuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam :)
UsuńPamiętam i dziękuję :) :*
OdpowiedzUsuńMniam :) ale tu pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie:)
Usuń