sobota, 2 listopada 2013

Wieprzowe zraziki z pomarańczą, marchewką i porem

Nietypowe połączenie a może typowe....zraziki wieprzowe z marcheweczką, porem i pomarańczą z piekarnika - pomysł na obiad i ciekawy smak - polecam serdecznie do wypróbowania:)

Wieprzowe zraziki z pomarańczą, marchewka i porem

- 4 kotlety wieprzowe
- pół dużej parchwi
- kawałeczek pora
- 4 cząstki pomarańczy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/4 szklanki wody


Kotlety myjemy, osuszamy i bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę kroimy na sposób julienne - czyli w drobne, równej wielkości słupki. Pora kroimy w cienkie plasterki. Na każdy kotlet nakładamy parę marchewek, troszke pora i cząstkę pomarańczy- zwijamy dokładnie w rulonik lub krokiecik- wszystko zależy od tego - jak dokładnie rozbiliście kotlet oraz ile zawartości znajduje się w środku. Możecie sobie pomóc wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy na złoty kolor nasze zraziki. Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( przy termoobiegu-bez termooobiegu 190C) . Do naczynia żaroodpornego wkładamy obsmażone zraziki, posypujemy ziołami i dolewamy wodę. Zakrywamy pokrywkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 min z pokrywką, zdejmujemy ją i dopiekamy mięso około 20 min bez pokrywki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz