Kolejne pyszne i resztkowe zastosowanie ziemniaków z obiadu. Tym razem pod postacią pysznych ciasteczek z domowym dżemikiem. Są smaczne, szybkie i delikatne.
Ziemniaczane ciasteczka z dżemem
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 50ml słodkiej śmietany 30%
- 1 jajko
- 50ml oleju
- 50g cukru pudru
- 300g mąki
- dżem
Ciepłe ziemniaki dokładnie przecisnąć przez praskę - tak aby nie było grudek. Do tego dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie uklepujemy. Na środek układamy ok, pół łyżeczki dżemu. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C) i pieczemy ok. 25-30 min.
Przepis dodaję do akcji :
świetny pomysł np. na wykorzystanie ziemniaków z obiadu:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Pozdrawiam :)
Usuń