Zaczynamy odliczanie do świąt :) To mój ulubiony okres w roku bo kocham święta Bożego Narodzenia. Zawsze kombinuję co tu pysznego i nowego zrobić aczkolwiek pewne potrawy zawsze zostają niezmienione - tak jak i ten sernik. Zapraszam na kawałeczek ciasta i przepis :)
Sernik rozmaitości:
Ciasto
- 300 g mąki pszennej typ. 650
-250g margaryny lub masła
- 4 żółtka ( białka do masy serowej)
- szklanka cukru
-100g migdałów
-2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1,5 kg twarogu
- 4 żółtka
- 1 masło
- białka z 8 jaj
- 1 budyń waniliowy
- szklanka cukru
Do tego - 150 g rodzynek i 150g różnych kandyzowanych skórek - pomarańczy, mango, cytryny.
Z mąki, zimnego masła lun margaryny, żółtek oraz cukru oraz kakao zagniatamy
ciasto. Dzielimy je na dwie części . Każdą oddzielnie zawijamy w folię spożywczą i
wkładamy do zamrażarki na minimum 20 min.
Ser mielimy. Miękkie masło miksujemy na pulchną masę a następnie dodajemy
po jednym żółtku i cukier. Powolutku dodajemy partiami zmielony twaróg i
dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy budyń i ubitą na sztywno pianę z
białek. Na sam koniec delikatnie wsypujemy rodzynki i skórki i znów dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C). Na początek ścieramy jedną część ciasta - na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozkładamy po całej powierzchni. Na to wykładamy masę serową a na wierzch znów ścieramy kolejną cześć ciasta. Pieczemy dobrą godzinkę po czym zostawiamy sernik w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach do całkowitego ostygnięcia.
świetnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję - był smaczny :)
UsuńPysznie wygląda Twój serniczek i zapewne tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPodobno był bardzo smaczny - ja sie nie załapałam niestety :( Pozdrawiam smacznie :)
UsuńUwielbiam serniki a ten Olu musi być pyszny! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie - na pewno odwiedzę :)Pozdrawiam :)
Usuń