Pyszna foccacia tym razem z pomidorkami, mozzarellą , bazylią i czosnkiem. Coś wspaniałego do przekąszenia :) Zapraszam:)
Foccacia a`la caprese
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej typ.650
- ok 10gr drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- solidna łyżka soli
- łyżeczka cukru
-250g ciepłej wody
Nadzienie:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli
- listki świeżej bazylii
- sól, pieprz, czosnek do smaku
Na początek ciasto . Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej wody, dodać
cukier dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Sól rozpuszczamy
w 50 ml ciepłej wody ( z tej , którą mamy juz przygotowaną) . Mąkę
mieszamy z pozostałą wodą i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy zaczyn
drożdżowy i znów wyrabiamy- na koniec dodajemy wodę z solą i znów
wyrabiamy przez 3-5 min . Na koniec dodajemy oliwę i znów wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na
szerokość blachy do pieczenia . Blachę smarujemy oliwą , kładziemy na
to ciasto i nakłuwamy widelcem. Posypujemy solą , pieprzem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidorki kroimy w ćwiartki i rozsypujemy po cieście. Bazylię drzemy na kawałeczki i rozsypujemy po pomidorkach. Ser kroimy w kawałeczki i rozkładamy po cieście.
Każdy placek pieczemy w temp.200C ( piekarnik góra- dół) na około 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz