Pyszny sos - idealny do jajek lub mięs. Co tu dużo pisać - wydaje mi się, że to klasyka. Za dwa miesiące Wielkanoc więc może się komuś przepis przyda.
Sos musztardowy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół litra wywaru warzywnego ( ew. z kostki)
- 3 łyżki musztardy ( u mnie sarepska)
- sól, pieprz do smaku
Masło rozpuszczamy w rondelku lub na patelni . Na rozgrzane wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek - taką tradycyjną zasmażkę robimy. Dodajemy wywar warzywny , musztardę i mieszamy aż do zgęstnienia.
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńOlu, my takie sosy po wojnie w 45 roku, i kilka lat jeszcze po tym, jedliśmy do kartofli z naszego ogródka, i nie tylko ten z musztardą, tartym chrzanem (także z ogródka naszego,ale i z pietruszką, albo smaczny bardzo koperkowy. Teraz czasem sobie te czasy przypominam i robię sobie taki sos do obiadu kilka razy w roku.A do jajek to mieszam często buraczki tarte z chrzanem i majonez. Bardzo smaczny dip do szynki także i do kiełbasy. Pozdrawiam serdecznie-;))
OdpowiedzUsuńJa do jajek często robię sosy chrzanowe albo czosnkowe a tego sposobu z buraczkami z chrzanem i majonezem nie próbowałam - muszę koniecznie poznać smak :D Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam ten sos:) w szczególności z musztardami firmy Develey. Gdy mam ochotę na ostre smaki, używam tabasco, a jeśli coś lżejszego - to wtedy miodowa lub zwykłą dijon. Są fantastyczne:p
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) :) My używamy zazwyczaj sarepskiej lub chrzanowej :) Pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis! Do jajeczek jak znalazł :) Mąż się zajada - aż mu się uszy trzęsą hihi :)) A jakiej firmy używacie, w mojej lodóweczce zazwyczaj znajdują się produkty Develeya, toteż dałam musztardę ziołową - super, musicie spróbować Kochani :) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńUzywamy jaką mamy akurat pod ręką;) pozdrawiam :)
Usuń