Dziś Tłusty Czwartek a więc i u mnie nie mogło zabraknąć pączków . Przepis bardzo stary , ze starego zeszytu mojej mamy. Smażone oczywiście na smalcu ale że u mnie nikt lukru nie lubi więc zamiast lukru cukier puder :) Zapraszam do częstowania się:)
Pączki
- 50 g drożdży
- 5 żółtek
-150g rozpuszczonego masła
- 100g cukru
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 600g mąki pszennej typ.650
- konfitura - u mnie jabłkowo-rabarbarowa
- smalec do smażenia
Drożdże rozkruszamy do miski., zasypujemy połową cukru i łyżką mąki. Dodajemy ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia., Kiedy zaczyn podwoi objętość dodajemy rozpuszczone masło, żółtka , resztę cukru i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy i za wykrawamy duże koła. Na środku układamy konfiturę i zawijamy w bułeczki. Smażymy na bardzo rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor a po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem - jak kto woli :)
pycha:) ale będzie uczta:)
OdpowiedzUsuńoj była była :)
UsuńJa sie tylko smakiem obliżę :/
OdpowiedzUsuńA co nie lubisz?
Usuń