środa, 26 lutego 2014

Tort Samochodzik

Dziś przepis na torcik urodzinowy , który upiekłam dla mojego synusia na 3 urodziny. Myślę, że niejeden mały chłopczyk byłby z takiego torciku zadowolony. Wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany- wystarczy troszkę pracy a efekt na pewno Was pozytywnie zaskoczy.


Tort Samochodzik:

Biszkopt jasny
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki tortowej
Biszkopt ciemny
- 3 jajka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki tortowej
Masa biała
- 125 g, serka mascarpone
-500ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- odrobina pasty waniliowej lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 100g -150g cukru pudru
Masa czarna
- 400 ml mleka
- budyń czekoladowy
- 2 łyżki cukru
Krem śmietankowy
- 1 l. mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 200g miękkiego masła
- barwnik zielony
Poncz:
- kubeczek posłodzonej herbaty z odrobiną aromatyzowanego alkoholu
Do tego:
- puszka ananasów, puszka brzoskwiń i 4 delicje oraz kilka pokruszonych kakaowych herbatników

Na początek musimy upiec biszkopty do tortu. Moje robiłam na blachę okrągłą tortową 26cm.
Aby popełnić jasny biszkopt należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na bardzo wysokich obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ma być bardzo sztywna piana. Następnie wyłączamy mikser i bardzo powoli dodajemy po żółtku a następnie po łyżce przesianych obu mąk, delikatnie mieszając. Jak wszystko się połączy wlewamy do formy, gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok.30 min. Następnie otwieramy piekarnik, czekamy ok,.5 min. wyciągamy biszkopt i od razu przekładamy na czystą ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia. Analogicznie postępujemy z ciemnym biszkoptem.
Kiedy oba biszkopty wystygną - biały przekrajamy na dwie części. Wszystko nasączamy ponczem.
Owoce z obu puszek wyjmujemy, odsączamy z soku i kroimy na kawałeczki.
Masę białą wykonujemy poprzez ubicie na sztywno śmietanki. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek , wanilię oraz rozpuszczoną wcześniej w wodzie żelatynę ( troszkę ostudzoną).
Masę czarną wykonujemy poprzez ugotowanie na mleku , na bardzo gęsto budyniu. Ja nie dodawałam masła do tej masy ale jeśli chcecie możecie dodać.
Masę śmietankową robimy poprzez ugotowanie budyniu śmietankowego na mleku na bardzo gęsto a potem wymieszanie go z masłem.
Na spód tortu kładziemy jasny biszkopt i układamy na nim brzoskwinie a następnie zakrywamy je białą masą. Przykrywamy ciemnym biszkoptem. Na ciemny biszkopt układamy ananasy i przykrywamy czarną masą. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Delikatnie dociskamy.
Aby stworzyć kształt samochodziku należy odciąć boki biszkoptu tak aby pozostał nam prostokąt. Oba boki łączymy ze sobą za pomocą kremu i ustawiamy na górze naszego prostokąta. Ścinamy pod skosem delikatnie jedną część góry tak aby utworzył się kształt samochodu. Wszystko razem delikatnie pokrywamy masą śmietankową i odstawiamy do lodówki na jakieś 20 min. Do naszej masy śmietankowej dodajemy barwnik zielony. Po 20 min. wyjmujemy tort i go dekorujemy. Z delicji robimy koła samochodu a z pokruszonych herbatników boki.








Przepis dodaję do akcji : Ciasta przekładańce

5 komentarzy:

  1. Wszystkiego Najlepszego dla Pawełka 1oo Lat !!!! torcik piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo w imieniu swoim i Pawełka D

      Usuń
  2. PRZEPRASZAM ŻE TAK PISZĘ ALE TEN TORT WYGLĄDA JAK BY GO ROBIŁO DZIECKO!!! I TO PIERWSZY RAZ.....;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo robiłam pierwszy raz a nie każdy jest tak zdolny jak anonimowi komentatorzy, którzy od razu robią ciasta jak z ciastkarni- pozdrawiam ciepło

      Usuń