środa, 19 lutego 2014

Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym

Dziś propozycja nie tylko dla dzieci ale może trochę nakierowana na nie. Ulubiona potrawa mojego Szkraba  - naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym. Nie potrzeba wiele zachodu, umiejętności żeby je przyrządzić. Zapraszam do mojej kuchni :)

Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym

Ciasto
 - 250 gr mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Nadzienie:
- 3 małe serki typu danonek
- 100g kaszki mleczno -ryżowej

 Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
Serek mieszamy z kaszka na bardzo gęstą masę - ew. dodajemy trochę wody jeśli jest za gęsto. Nakładamy na każdy naleśnik. Dowolnie dekorujemy.


10 komentarzy:

  1. Przypominają mi żyrafę :) Słodkie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To były króliczki dla Króliczka Mamusi :) ale może być żyrafa - ważne że zjadł ze smakiem ;) Pozdrawiam pięknie i dziekuję za odwiedzenie bloga:)

      Usuń
  2. świetny pomysł, idealne dla małych niejadków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - tak właśnie czasem kombinuję :)

      Usuń
  3. hehe rewelacyjnie sie prezentują te naleśniki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie - czasem uda mi się coś wymyśleć ,hehehe :D

      Usuń
  4. prezentują się wyśmienicie, muszę zrobić kiedyś taką wersję dla dzieci :)

    dodaje Cię do obserwowanych, będę tu zaglądać.
    I zapraszam do mnie:
    poezja-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A odwiedzę na pewno - dziękuję i proszę się rozgościć :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń