Dziś propozycja nie tylko dla dzieci ale może trochę nakierowana na nie. Ulubiona potrawa mojego Szkraba - naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym. Nie potrzeba wiele zachodu, umiejętności żeby je przyrządzić. Zapraszam do mojej kuchni :)
Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym
Ciasto
- 250 gr mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Nadzienie:
- 3 małe serki typu danonek
- 100g kaszki mleczno -ryżowej
Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby
wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy
na małej
ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno
wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości
naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody
natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
Serek mieszamy z kaszka na bardzo gęstą masę - ew. dodajemy trochę wody jeśli jest za gęsto. Nakładamy na każdy naleśnik. Dowolnie dekorujemy.
Przypominają mi żyrafę :) Słodkie ;D
OdpowiedzUsuńTo były króliczki dla Króliczka Mamusi :) ale może być żyrafa - ważne że zjadł ze smakiem ;) Pozdrawiam pięknie i dziekuję za odwiedzenie bloga:)
Usuńjakie cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
Usuńświetny pomysł, idealne dla małych niejadków:)
OdpowiedzUsuńDziękuję - tak właśnie czasem kombinuję :)
Usuńhehe rewelacyjnie sie prezentują te naleśniki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie - czasem uda mi się coś wymyśleć ,hehehe :D
Usuńprezentują się wyśmienicie, muszę zrobić kiedyś taką wersję dla dzieci :)
OdpowiedzUsuńdodaje Cię do obserwowanych, będę tu zaglądać.
I zapraszam do mnie:
poezja-smakow.blogspot.com
A odwiedzę na pewno - dziękuję i proszę się rozgościć :) Pozdrawiam pięknie :)
Usuń