Chlebek kanapkowy
- 100g sera startego na wiórki - u mnie typu gouda,
- 150g szynki- u mnie konserwowa
- 150g suszonych pomidorów
- ok.250 ml mleka - u mnie bez laktozy, ponieważ ja jej nie toleruję
- u mnie łyżeczka cukru z uwagi na mleko, które jest słodkie . Jeśli używacie zwykłego dajcie płaską łyżkę
- 2 duże kurze jajka
- olej z suszonych pomidorów
- pestki dyni
- ok. 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz , czosnek suszony do smaku
Szynkę i pomidory posiekałam w drobną kosteczkę. Jajka wbiłam do miski i razem z cukrem zmiksowałam. Następnie dodałam mleko i ok.70 ml oleju z pomidorów. W osobnej misce przesiałam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodałam szynkę i pomidory, wymieszałam. Dodałam przyprawy do smaku a następnie ser. Znów wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam masę jajeczno- mleczną i znów wymieszałam i dodałam pestki z dyni. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kleju. Jeśli jest za gęste dodajcie oleju, jeśli za rzadkie - mąki. Małą keksówkę ( 23x13cm) wysmarowałam olejem z pomidorów i obsypałam bułką tartą. Włożyłam ciasto - tak do 3/4 wysokości. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160C na termoobieg na ok 30 min a potem zmniejszyłam na 130C na kolejne 15 min. Sprawdżcie patyczkiem czy w środku jest suchy. Można jeść na sucho albo z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz