Składniki :
- 2 średnie bakłażany ( z tej porcji wyszło mi 11 porcji)
- 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
- 50 g szynki konserwowej
- 2 pomidory
- 50 g sera żółtego
- ulubione zioła do pizzy - u mnie prowansalskie
Wykonanie :
Bakłażany dokładnie umyłam , odkroiłam po skosie wierzch i spód warzywa. Resztę pokroiłam w 1 cm kawałki. Posoliłam , ułożyłam na sitku i poczekałam aż pozbędą się zbędnej wody.
Do marynaty czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam sól, pieprz i sok z limonki. Do tego dosypałam paprykę. Pomieszałam i na koniec dodałam oliwę.
Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową ( ostatecznie może być zwykła - przekąskę robimy cały rok). Plaster bakłażana smarujemy z jednej strony marynatą i kładziemy na rozgrzane urządzenie ( oczywiście posmarowanym do dołu). Kiedy ułożycie porcję smarujecie wierzch plastrów. Kiedy bakłażan zmięknie na szerszej stronie układam pokrojone w plastry pomidory, szynkę i ser . Na koniec posypałam ziołami prowansalskimi. Patelnię lub grill przykrywamy i czekamy aż ser się pięknie rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz