poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Krem brokułowo - szpinakowy z mozarellą i kiełkami

Bardzo lubię zupy. To proste , szybkie zdrowe danie, które zaspokaja głód. Poza tym można je mrozić, pasteryzować no i przemycać dzieciom warzywa.  Tym razem na szczęście zupa młodości i wiatalności zawiera wszystko to co lubią u mnie w domu, obyło się więc bez tajemniczych składników. Polecam dodać do zupy kiełki rzodkiewki , gdyż są ostrzejsze w smaku co dodaje atrakcyjności tej zupie.
Porcja tym razem na 3 osoby.

Składniki

- 0,5 kg brokułów
- 150 g  świeżego szpinaku - mrożonego dajcie całe opakowanie - zwłaszcza jak to jest brykiet
- 0,6 l. wody
- sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
- mozarella
- ewentualnie kiełki rzodkiewki i pomidorki koktajlowe

Zalewam wodą brokuły i gotuję do miękkości. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania dodaję świeży szpinak - żeby go nie zepsuć. Jeśli macie mrożony, możecie dodać od razu z brokułami. Kiedy brokuły będą miękkie wszystko blendujemy na gładki krem. Na koniec doprrawiamy do smaku. Podajemy z kleksami porwanej mozzarelli i kiełkami. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować co najmniej tak jak mnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz