piątek, 10 kwietnia 2020

Pasta jajeczna z rzeżuchą i szczypiorkiem

Wielki Piątek i post. Sytuacja , w której bardziej niż o świętach myślimy o zdrowiu i bliskich.  Jeść jednakowoż należy a jeśli można to coś dobrego, szybkiego i smacznego. Moja propozycja to szybka pasta na kanapki ze zdrowymi ziołami, które można już zbierać z przydomowych ogródków czy parapetów. Moje porcja jest jak zwykle propozycją dla 4 osób.

Pasta jajeczna z rzeżuchą i szczypiorkiem

Składniki:
- 10 jajek kurzych ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- garść rzeżuchy
- majonez
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku

Jajka obieram ze skorupek i dokładnie myję, bo jakaś drobinka skorupki może zawsze pozostać na jajku.  Następnie przeciskam przez kratkę do jajek. U mnie to wygląda tak :
Krajalnica do kostki - Gadżety - Magda Gessler - Smaki Życia
Jeśli nie macie takiej kratki to wystarczy posiekać. Do jajek dodaję posiekany szczypiorek i rzeżuchę oraz musztardę. Dodaję majonez - tyle, żeby składniki się połączyły a następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz