Przepis na 6 porcji
Składniki :
- 1 kg mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo - wołowego
- garść solidna szpinaku
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek natki pietruszki - lub łyżka płaska suszonej
- 1 łyżka posiekanego kopru
- duża gałązka rozmarynu lub łyżka suszonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta do związania masy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- ziele angielskie ( 3-4 szt.), liść laurowy ( 2-3 listki),
- łyżka oleju do podsmażenia cebuli i czosnku ( najlepiej rzepakowy)
Cebulę kroję w kosteczkę. Rozmaryn obieram z igiełek. Igiełki siekam na drobno , łodyżkę zostawiam do gotowania. Szczypiorek, pietruszkę i szpinak siekam. Czosnek albo bardzo drobno należy pokroić albo zetrzeć. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i czosnek i smażę , do momentu aż cebula się zeszkli. Studzę do takiej temperatury, żeby można było dotknąć bez problemu ręką. Do miski wkładam mięso . Dorzucam przestudzoną cebulę z czosnkiem, szpinak, szczypiorek, pietruszkę , koperek. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajka i przyprawy . Znów mieszam. Na koniec dodaję bułkę tartą- tyle, żeby związać składniki. Formuję pulpety i wkładam je do garnka. Zalewam wodą. Do wody wrzucam łodyżkę rozmarynu, liście laurowe i ziele angielskie. Solę i dosypuję pieprz. Zakrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz