środa, 20 listopada 2013

Orzechowe mielone

Dziś chciałabym Wam przedstawić trochę inne mielone - z orzechami włoskimi i porem. Bardzo smaczne połączenie a kotlety są delikatne w smaku. Nie spodziewałam się, że takie może niezbyt oczekiwane połączenie może się okazać takie smaczne.

Orzechowe mielone z porem

- 600 g mięsa mielonego  wieprzowego
- 150g zmielonych orzechów włoskich
- 1 czerstwa bułka + trochę wody do jej namoczenia
-  1 duża czerwona cebula
- 1 biała część pora
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie - do smaku
- ew. trochę bułki tartej do związania mięsa
- olej rzepakowy do smażenia

Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kosteczką ( drobną) cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, porozrywaną na części namoczoną bułkę, posiekanego w pół plasterki pora, zmielone orzechy,  przyprawy i jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy, Formujemy kulki wielkości dużej mandarynki i smażymy na gorącym oleju z każdej strony.




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dopisać ale dodaje się je do mięsa razem z resztą składników - już dopisuję - dziekuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) ale tu pysznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń