czwartek, 28 listopada 2013

Schab z ziołami i suszonymi pomidorami

Schabik podobnie robiony widziałam na portalu mniam mniam.pl .Jednak mój jest nieco inny aczkolwiek inspirowany pomysłem. Wyszło cudo - na pewno zagości na moim stole dużo częściej bo jest aromatyczne, soczyste i smaczne :)



Schab z ziołami i suszonymi pomidorami

- 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów ( takich z zalewy oliwowej) + zalewa
- sól, pieprz


Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy na wierzchu delikatnie nożem tak, aby nacięcia były głębokie ale nie przecięły mięsa na pół. Mniej więcej tak to ma wyglądać :
Bazylię, pietruszkę drzemy na kawałeczki . Drzemy, gdyż podczas cięcia nożem za dużo nam "dobroci" z ziół ucieka. Pomidory kroimy w kawałeczki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę zalewy z pomidorów i mieszamy. Schab obsypujemy solą i pieprzem. W zagłębienia wkładamy naszą ziołowo - pomidorową masę. Całość związujemy sznurkiem, żeby "zszyć" nacięcia i uformować zgrabną pieczeń.
Znów odrobinę posypujemy solą i pieprzem a następnie wykorzystując olej z zalewy obsmażamy mięso z każdej strony. Po obsmażeniu układamy mięso w naczyniu żaroodpornym , zalewamy tłuszczem ze smażenia, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu- bez termoobiegu 180C) i pieczemy 75 minut, zdejmujemy folię o dopiekamy jeszcze 15-20 min. Mięso należy wyjąć z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut żeby odstało swoje i wtedy dopiero można kroić.




8 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie :)))
    Zapraszam do konkursu : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam bez bicia, że dopiero po zrobieniu zdjęcia i rozpracowaniu mięsa przypomniało mi się,że jeszcze karteczkę miałam dopisać - no nic dopilnuję, żeby resztek nie zjedli to może coś wykombinuję ;)

      Usuń
  2. Na prawdę zadziwia mnie jak uniwersalny jest schab, widziałam już tyle przepisów na jego przygotowanie ale cały czas widzę coś nowego przez co chyba nigdy mi się nie znudzi. Świetne :)
    Pozdrawiam
    http://ccuisinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo odczucie :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Muszę wypróbować taką wersję, zawsze robię z suszonymi owocami (np. ze śliwką lub żurawiną), ale pomidory też się na pewno świetnie sprawdzą, a będzie odmiana.

    OdpowiedzUsuń