poniedziałek, 4 listopada 2013

Ziemniaczane ciasteczka z dżemem

Kolejne pyszne i resztkowe zastosowanie ziemniaków z obiadu. Tym razem pod postacią pysznych ciasteczek z domowym dżemikiem. Są smaczne, szybkie i delikatne.

Ziemniaczane ciasteczka z dżemem

- 200g ugotowanych ziemniaków
- 50ml słodkiej śmietany 30%
- 1 jajko
- 50ml oleju
- 50g cukru pudru
- 300g mąki
- dżem

Ciepłe ziemniaki dokładnie przecisnąć przez praskę - tak aby nie było grudek. Do tego dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie uklepujemy. Na środek układamy ok, pół łyżeczki dżemu. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C) i pieczemy ok. 25-30 min.




Przepis dodaję do akcji :

2 komentarze: