wtorek, 11 lutego 2014

Szarlotka z imbirem i orzechami

Dziś znów słodko - jak szaleć to szaleć :) Tym razem pyszna ale bardzo prosta szarlotka z imbirem i orzechami włoskimi. Robi się ją szybko a znika jeszcze szybciej :)

Szarlotka z imbirem i orzechami

- 300 g mąki pszennej typ.650
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 1 łyżka imbiru suszonego
- 250g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 5 dużych jabłek
- 100 g orzechów włoskich
- cynamon do smaku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy ją z zimnym masłem i dokładnie "wcieramy" w mąkę. Dodajemy cukier puder, jajka i jogurt oraz imbir i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na pół i każdą część owijamy folią spożywczą i szybko wkładamy do zamrażarki na ok.15 min.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy posiekane orzechy i cynamon oraz mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. ( ew. cukier jeśli jabłka były bardzo kwaśne)
Ciasto rozwałkowujemy na kształt foremki - u mnie 25x30cm. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy jedną część ciasta, nakłuwamy widelcem, na to masę jabłkowo-orzechową i przykrywamy drugą częścią ciasta . Wierzch ciasta znów nakłuwamy widelcem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół) na ok. 30 min.



7 komentarzy:

  1. Połączenie jabłek i orzechów jak dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też tak uważam :) Pozdrawiam ślicznie :)

      Usuń
  2. Mniam, aromatyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję - owszem jest takie i bardzo smaczne :) Pozdrawiam wiosennie :)

      Usuń
  3. takiej wersji szarlotki, nie jadłam, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak myslalm ,ze mnie do sklepu po jakis skladnik wyslesz ;)

    OdpowiedzUsuń