wtorek, 23 lipca 2013

Gulasz kiełbasiany a'la węgierski

A teraz propozycja obiadowa dla miłośników mięska. Kiełbasa, smalec gęsi i boczek - to jest propozycja , która powinna zaspokoić każdego mięsożercę :) Zapraszam:)

Gulasz kiełbasiany a'la węgierski

- 1 łyżka smalcu gęsiego
- 5 kiełbasek śląskich
- 50 g parzonego boczku
- 2 czerwone papryki słodkie
- 1 duża cebula
- pół dużego fenkuła ( kopru włoskiego)
- 100g leczo z cukinii
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- garści podartych świezych ziół ( rozmaryn, szałwia, lubczyk)
- 1 solidna łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego cząbru
- sól, pieprz do smaku


Kiełbasę kroimy w kosteczkę, boczek w małe , cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy  w plasterki. Paprykę myjemy osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Na dużej patelni lub garnku rozpuszczamy gęsi smalec. Może być każdy inny pewnie ale ten ma swoisty smaczek. Na nim szklimy cebulę i boczek. W następnej kolejności dodajemy paprykę i fenkuł.  Po kilku minutach dodajemy kiełbasę i leczo z cukinii. Wszystko mieszamy i smażymy ok. 10 min. Na koniec dodajemy zioła świeże, suszone, ostra paprykę  i smażymy jeszcze ok. 5 min. Na koniec wszystko razem doprawiamy solą i pieprzem.



1 komentarz: