sobota, 13 lipca 2013

Polędwiczki w sosie szałwiowym z jabłkami

Dziś troszkę kalorycznie i troszkę wbrew mojej zasadzie nie łączenia owoców z mięskiem. Smak jednak równoważy wszelkie wyrzuty sumienia. Co tam zbędne kalorie jak w ustach rozpływa się pyszne mięsko...musicie koniecznie spróbować :)

Polędwiczki w sosie szałwiowym z jabłkiem

- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1 średnie jabłko
- 1 średniej wielkości cebula
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 100 g wina białego
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Polędwiczki myjemy, osuszamy kroimy w ukośne plastry. Rozbijamy je delikatnie i wrzucamy do miski. Mąkę łączymy z solą, pieprzem i papryką czerwoną i dokładnie obtaczamy w nim mięso. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy kilka minut z każdej strony. W tym czasie jabłko kroimy w ósemki, cebulę w piórka a pieczarki w plasterki. Mięso wyjmujemy na chwilę z patelni i odkładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, pieczarki i jabłko . Smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewamy wino i śmietankę, dosypujemy zioła oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i dokładamy mięso. Smażymy do uzyskania miękkości polędwiczek.



5 komentarzy:

  1. fajny pomysł zwłaszcza na sos, ciekawi mnie smak tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne <3 Uwielbiam dodatek owoców w mięsach... Do tego aromatyczna szałwia, delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za mięsami z owocami ale to jest zaprzeczeniem wszystkiego - sos jest doskonały a mięso mięciutkie :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  3. Zapowiada się imponująco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń