piątek, 12 lipca 2013

Tarta wiśniowo- czereśniowa

Taka dziś pogoda troszkę do niczego - chciałoby się pewnie dlatego czegoś super słodkiego dla pocieszenia :) Zapraszam więc na pyszną tartę wiśniowo-czereśniową ...sama się rozpływa w ustach :)

Tarta wiśniowo-czereśniowa

- 300 g mąki
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 250 g margaryny
- pół kilo owoców ( mieszane wiśnie i czereśnie)
- pół szklanki zimnej wody
- 1 budyń waniliowy
- pół szklanki cukru


Z mąki, cukru pudru, jajek i margaryny zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na pół godzinki do lodówki, po czym 2/3 ciasta rozkładamy na formie do tarty a pozostałą część rozwałkowujemy i tniemy w paseczki. 1/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego umyte i wydrylowane owoce. Znów zagotowujemy. W pozostałej ilości wody rozprowadzamy budyń, który po zagotowaniu się wody dodajemy do owoców. Mieszamy do zgęstnienia i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu paseczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 20 min. Ciasto ma być brązowe.

8 komentarzy:

  1. muszę taką zrobić - wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta kratka z ciasta jest super :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm dawnie sobie kupowałam takie wielkie koszyczki z czeresniami w cieście
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię takie tarty :) Są nawet wizualnie apetyczne :) Pozdrawiam pięknie i dziękuję za komentarz :)

      Usuń