Miała być pieczeń po huzarsku ale niestety zniknęła szybciej niż ja zdążyłam pstryknąć fotkę ...no ale może następnym razem się uda. Tymczasem jednak zapraszam na pyszną i zupełnie nieskomplikowaną zapiekankę ryżową:)
Zapiekanka ryżowa
- 200 g ryżu
- 1 duża puszka mieszanki sałatkowej ( groszek, kukurydza , marchewka)
- 200 g boczku parzonego
- 100 g sera żółtego
- resztki wędliny lub mięsa pozostałego z obiadu.
Ryż gotujemy ok. 10 min - ma byc niedogotowany. Małą blaszkę lub naczynie żaroodporne takie 24cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy spód i boki pokrojonym w plasterki boczkiem. Ryż mieszamy z mieszanką sałatkową i pokrojonymi w kostkę resztaki mięsa lub wędlin. Wkładamy na boczek i przyklepujemy. Wierzch dokładnie obkładamy serem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180C - bez termoobiegu. Po upieczeniu przekładamy na talerz do góry nogami, tak aby ser znalazł się pod spodem.
wygląda świetnie :) ciekawy pomysł z tym boczkiem !
OdpowiedzUsuńDziękuję - smaczne było :) Pozdrawiam :)
Usuńświetny kształt:) super pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję - mam takie małe naczynie żaroodporne :) Idealne do takich zapiekanek :)
Usuń