poniedziałek, 18 stycznia 2021

Burgery gryczano-buraczane

 Przepis na zdrowy obiad z użyciem resztek z obiadu? Proszę uprzejmie. Wystarczy, że zostało Wam z poprzedniego dnia trochę kaszy gryczanej , bo dajmy na to był gulasz i troszkę startych , ugotowanych buraków. Wystarczą te produkty i jakieś 25 minut czasu a już macie kolejny , pyszny obiad na Waszym stole. Możecie też użyć tego przepisu jeśli chcecie zrobić pyszne i zdrowe hamburgery . Z podanej porcji wyszło mi 6 burgerów - starczyło więc do bułki dla dziecka do szkoły :) 


Składniki:

- 100g ugotowanej kaszy gryczanej ( ciemnej)

- 100 g ugotowanych i startych na dużych oczkach buraków

-  1 duże , kurze jajko

- bułka tarta do związania

- sól, pieprz, suszony czosnek, suszona natka pietruszki, 

- do podania gęsty jogurt naturalny i natka pietruszki


Nastawiam piekarnik na 150C ( termoobieg, w przypadku braku tej funkcji :170C) Kaszę przesypuję do miski. Dodaję buraki i mieszam. Do całej masy wbijam jajko i znów mieszam. Dosypuję przyprawy ( ostrożnie z solą ) i bułkę tartą tak, aby związać masę. Formuję burgery i układam je na blaszce , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18-20 min. Warto podawać je z jogurtem lub sosem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz