piątek, 8 stycznia 2021

Chleb sodowy z serem

 Nadchodzi weekend, więcej wolnego czasu, warto więc upiec swoje pieczywo. Dziś proponuję Wam chlebek na sodzie. Ma zupełnie inny smak, niż te pieczone na drożdżach czy zakwasie. Warto jednak spróbować takiego chleba. Wykonanie jest proste i nie zabiera dużo czasu a sam produkt jest dość syty co w efekcie daje nam ekonomię. Składniki podaję na jeden bochenek.

Składniki:

- 500g mąki pszennej typu 650 + do podsypania

- 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka sody spożywczej

- 2 łyżki octu jabłkowego

- 400 ml mleka

- 150 g sera żółtego ( u mnie chedar)

- pęczek szczypiorku 


Szczypiorek siekam  na drobne kawałeczki. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. W misce łączę ze sobą suche składniki a następnie dodaję ser i szczypiorek. Znów mieszam. Na koniec dodaję mokre składniki i wyrabiam ciasto. Należy to robić dość szybko i nie za długo z uwagi na pracę sody. Układam chleb na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Na samym środku  wypieku wykrajam krzyż - dzieki temu chleb nie pęknie. Piekę w temp 180C ( termoobieg) około 35 minut.




Domowa Piekarnia

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na ten chleb za serem i szczypiorkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za komentarz. Chlebek jest też bardzo syty :) Pozdrawiam i zapraszam do dalszego odwiedzania bloga :)

    OdpowiedzUsuń