czwartek, 7 stycznia 2021

Sałatka z indykiem i marynowaną cukinią

 Wielu z Was , jako postanowienie noworoczne postawiło sobie za cel dietę. Dziś już 7 dni Nowego Roku i jeśli brakuje Wam pomysłów na obiad pełen witamin i niskokaloryczny to dobrze trafiliście. Indyk, jako najchudsze mięso drobiowe, szpinak bogaty w żelazo i kwas foliowy , warzywa , prażone ziarna i olej lniany pełen kwasów omeg-3 to pełnowartościowy posiłek dający energię na resztę dnia. Wszystkie produkty są ogólnodostepne. Podaję składniki na jedną porcję:

Składniki:

- 100 g mięsa z indyka ( u mnie upieczony z poprzedniego dnia)

- 6 pomidorków koktajlowych

- 5 dużych rzodkiewek

- garść szpinaku typu baby

- kilka kawałków marynowanej cukinii

- sól, pieprz, olej lniany ( jeśli nie macie, może być oliwa z oliwek)

- prażone ziarna słonecznika , dyni, sezamu do posypania


Wykonanie jest niezwykle proste. Rzodkiewki i pomidorki myję i kroję na ćwiartki. Indyka również kroję w mniejsze kawałeczki. Wszystko razem mieszam, posypuję prażonymi ziarnami i doprawiam do smaku. Na sam koniec skrapiam olejem lub oliwą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz