sobota, 23 stycznia 2021

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

 Ostatnio na moim blogu było dość słodko , więc czas na potrawę wytrawną - mięso, cebula, pieczarki i pomidory - to połączenie musi być udane. Wspaniale smakuje z kaszami , zwłaszcza gryczaną ale makaron i ziemniaki , także nie pogardzą takim towarzystwem. Porcja duża , spokojnie starcza na 2 dni dla 5 osób - warto gotować ekonomicznie :) 


Składniki:

- 1,5 kg mięsa wieprzowego

- 0,5 kg pieczarek

- 3 duże cebule

- 1 średni słoiczek przecieru pomidorowego

- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona słodka, papryka mielona ostra, kurkuma, zioła prowansalskie - do smaku

- mąka do posypania mięsa

- łyżka masła


Cebule obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki również obieram i kroję wedłgug fantazji : albo w plasterki albo w kostkę - ważny jest smak. Mięso myje , osuszam i kroję w kosteczkę. Na spodzie garnka rozpuszczam masło. Na nim duszę chwilę pieczarki , po 2 -3 minutach dodaję cebulę , mieszam i znów duszę jakieś 3 -4 minuty. MIęso opruszam mąką i dodaję do cebuli i pieczarek. Zalewam wodą do wysokości mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości, mieszając co jakiś czas  aby nic nie przywarło do dna garnka. Mniej więcej 15-20 minut przed końcem gotowania dodaję przecier i przyprawy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz