Kolejny przepis na danie w stylu sero-waste. U mnie w domu nic się nie marnuje. Po zrobieniu surówki z kapusty pekińskiej zostało mi trochę tej białej części. Połączyłam to z resztką produktów, które znalazłam w lodówce i tak powstały pyszne kotlety. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów. Uwaga! - bardzo szybko znikają :)
Składniki:
- część biała z kapusty pekińskiej - ja miałam z takiej średniej główki
- 50 g świeżego szpinaku typu baby
- 100 g pieczarek
- 30 g sera zółtego
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa , majeranek do smaku
Na początek pociełam kapustę - dość drobno i ją zblednowałam. Kolejną czynnością było odsączenie jej z nadmiaru wody. Szpinak również zblendowałam i dodałam do kapusty. Pieczarki obrałam, pokroiłam i podsmażyłam . Dodałam do warzyw. Na koniec starłam ser, dodałam jajka, bułkę tartą, przyprawiłam i smażyłam na złoty kolor.
Mam pytanie o odsączanie szpinaku i kapusty z wody. Chodzi o odsączenie na sitku czy zblanszowanie na patelni? Przepis znalazłam na stronie przyślijprzepis.pl, widzę, ze jest Pani z Lubawy, pozdrawiam z Rynku ��
OdpowiedzUsuńJa odsączam na sitku a potem jeszcze , o ile jest woda na ręczniku papierowym lub ściereczce. Żadnego blanszowania :) Pozdrawiam serdecznie z obrzeży Lubawy - świat jest jednak mały :)
Usuń