Święta kojarzą mi się z piernikiem, przyprawami korzennymi i miodem :) Dziś piernik ale troszkę w innym wydaniu - z kakao i powidłami. Zapraszam do spróbowania
Czekoladowy piernik:
- 200g margaryny - stopionej
- 200g cukru
- 4 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 słoik kwaśnych powideł ( u mnie śliwkowe) ( 220g)
- cukier wanilinowy lub łyżeczka pasty waniliowej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ew. rodzynki, orzechy lub inne bakalie
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie stale ubijając dodajemy na przemiennie mąkę i mleko.Stopniowo dodajemy tluszcz. Ciasto mieszamy dodajemy przyprawy, kakao i sodę. Na koniec dodajemy powidła i ew. bakalie.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra dół ) i pieczemy ok. 50 min.
Po ostudzeniu dowolnie dekorujemy - U mnie masa z białej czekolady i lukru:
Lub z mlecznej czekolady i płatków migdałowych:
Ciasto jest bardzo wilgotne - zapewniam Was , że to nie zakalec;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz