piątek, 27 grudnia 2013

Szczupak winno -imbirowy

Może wstyd się przyznać ale po raz pierwszy w życiu miałam okazję filetować rybę. Dostałam szczupaka no i cos z nim trzeba było zrobić. Jest to ryba , która ma dużo ości więc postawiłam na filety. Medalu w filetowaniu może nie zdobyłam ale filety miałam a oprócz tego wielką dumę z siebie samej:) a to dużo :)

Szczupak winno imbirowy

- 2 filety ze szczupaka
- 100 ml białego, półwytrawnego wina
- 1łyżeczka suszonego imbiru
-  po 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, rozmarynu , kopru i bazylii
- sól, pieprz do smaku
- mąka do panierowania
- olej  do smażenia ryby

Filety myjemy , osuszamy i kroimy w kawałki. Każdy kawałek nacinamy co dwa milimetry, żeby pozbyć się niechcianych ości ( nawet jak zostaną to bardzo łatwo daje się je wyciągnąć;) ). Wino mieszamy z imbirem i ziołami oraz solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby dokładnie maczamy chwilę w zalewie winno- imbirowo-ziołowej a następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na gorącym oleju.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię imbir, więc podoba mi się takie przyprawianie ryby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Ja tez lubię imbir :) POzdrawiam pięknie :)

      Usuń