Przepis na podobny chleb znalazłam w książce " Przepisy włoskiej mamy" Tyle, że tam chleb był z oliwkami a ja nie lubię oliwek więc zamieniłam na pomidory w zalewie oliwnej;) Mały trik a chleb - przynajmniej dla nas był do zjedzenia, z oliwkami byłoby dużo gorzej. Polecam spróbować bo jest smaczny.
Włoski chleb z suszonymi pomidorami
- 500 g mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypania
- 1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 300ml letniej wody
- 10-12 pomidorów z zalewy oliwnej
Do miski wsypujemy mąkę. W środku robimy dołek , do którego wsypujemy drożdże, sól, cukier. wszystko zalewamy wodą i zaczynamy wyrabianie ciasta. Ma być elastyczne, sprężyste i mają się w nim robić "dziurki" przy naciskaniu. Takie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojone pomidory i łyżkę oliwy z zalewy. Ciasto wkładamy albo do jednej dużej formy keksowej nasmarowanej oliwą lub do dwóch małych ( w moim przypadku to były dwie małe) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy piekarniku góra - dół ) i przy dużej formie pieczemy około godziny przy małych formach ok30-40 min.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :)
Usuń