Bardzo lubię paszteciki , z czerwonym barszczykiem stanowią idealną przekąskę a czasem starczają za posiłek. Dziś chciałam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na paszteciki drożdżowe. jako nadzienie tym razem użyłam masy pasztetowej , której przy pieczeniu po prostu zrobiłam więcej. Znakomicie też sprawdza się nadzienie z kapusty i grzybów. Zapraszam pięknie:)
Drożdżowe paszteciki - przepis na ciasto
- 30g drożdży
- 200ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 400g mąki pszennej u mnie typ.650
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- jajko do smarowania pasztecików
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i czekamy aż wypłyną - wtedy zaczyn jest gotowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Mieszamy. Wlewamy gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Używamy dodatkowej łyżki oleju - smarując sobie ręce przy wyrabianiu ciasta po to aby nie używać dodatkowej mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wtedy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie układamy je na matę lub stolnicę obsypaną mąką i znów troszkę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na pół. Z każdej połówki formujemy rękoma podłużny wałek a następnie wałkujemy go na podłużny prostokąt - ok. 4mm grubości. Na środek wzdłuż układamy nadzienie, po czym zawijamy ciasto i odwracamy zagięciem do dołu i kroimy w kawałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym jajkiem . Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekranik góra- dół) i pieczemy ok.25min. Mają być brązowe na wierzchu.
Mmm, wyglądają przepysznie :) ale na święta się z nimi chyba już nie wyrobię :) muszę zapisać sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :) Ja specjalnie zrobiłam więcej masy pasztetowej :) Na sylwestra czy na przyjęcia idealne :)Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam paszteciki, zatem apetytu mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie :) Miejsca dość na wszystkich członków rodziny a i jedzenia na pewno starczy - zielona herbatka też jest;)
Usuń