poniedziałek, 23 grudnia 2013

Makowiec

Któż z nas nie jadł makowca na święta? a czy próbowaliście go zrobić? Ja sie odważyłam po raz pierwszy w tym roku i  za pierwszym razem nie wyszło , zrobiłam więc po raz drugi  stosując się do rad doświadczonych osób, które pieką makowce i  dzielę się z Wami przepisem oraz efektem mojej pracy :)

Makowiec

Ciasto :
- 50 g świezych drożdży
- 50ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru
- 200g zimnego masła
- 1jajko i 4 żółtka
- 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
- 4 szklanki mąki pszennej typ. 650

Masa :

-500 g niebieskiego maku
- 750 ml wrzącego mleka
- 150 g masła
- 200-250 ml miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
- 100 g (1/2 szklanki) skórki pomarańczowej smażonej w cukrze   lub kupnej kandyzowanej

- 2 ubite na sztywno białka
- ew. trochę herbatników dla związania masy

Dla osób spieszących się - ewentualnie masa makowa gotowa 500g

Ciasto :

Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczamy w szklance. Odstawiamy na moment żeby sie "ruszyły". Mąkę rozcieramy z masłem- jak do ciasta kruchego. Dodajemy jajko i żółtko, wanilię, resztę cukru i drożdże wyrabiamy ciasto.
Masa:
 Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.Orzechy włoskie posiekać na średnie kawałki.W garnku roztopić masło, dodać miód, a następnie wszystkie bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie  zostały dobrze nasączone miodem. Dodać zmielony mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić. Wymieszać z ubitym na sztywno białkami.Ew. dodac trochę pokruszonych herbatników

Dla osób spieszących się - otworzyć puszkę z makiem :) Ciasto dzielimy na pół ( bez czekania aż wyrośnie) Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową , dokładnie rozprowadzając tak, aby brzegi pozostały wolne.  Zwijamy delikatnie ale dość ciasno w rulon a brzegi podkładamy pod spód. Zawijamy każdy makowiec w papier do pieczenia, zostawiając około 1-2 cm miejsca u góry na wyrośnięte ciasto. Oba makowce układamy obok siebie zostawiając znów miejsce na szerokość dwóch placów .Pieczemy  w temp. 180C ( piekarnik góra-dół) ok 30-40 min. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i posypać makiem :)
U mnie szwankuje trochę piekarnik więc troszkę ciasto przypiekłam ale jest pyszne i tak ;)




2 komentarze: