Śledź w śmietanie - potrawa idealna na świąteczny stół , jako przekąska czy danie postne. Zawsze śledzie kupowałam dla wygody - dziś postanowiłam je zrobić własnoręcznie, zwłaszcza, że przepis od lat w zeszyciku sobie tkwił. Przedstawiam więc Wam pomysł na śledzia w śmietanie, który musi sobie dzień lub dwa poleżeć , żeby wszystko się "przegryzło":)
Śledź w śmietanie:
- 3 filety śledzi w occie
- 1 jabłko - duże, kwaskowate
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 łyżki majonezu
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Śledzie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonek i ości, kroimy w kawałeczki. Ogórki jabłko i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Łączymy ze śledziem. Majonez mieszamy ze śmietaną a następnie z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dobra inspiracja bardzo smaczne, dziękuję i zapraszam.
OdpowiedzUsuńhttp://darekgotuje.pl/przepis-na-sledzie-w-smietanie/
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńWłasnie zabieram się za robienie śledzików Twoim sposobem :)
OdpowiedzUsuń