niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie w śmietanie

Śledź w śmietanie - potrawa idealna na świąteczny stół , jako przekąska czy danie postne. Zawsze śledzie kupowałam dla wygody - dziś postanowiłam je zrobić własnoręcznie, zwłaszcza, że przepis od lat w zeszyciku sobie tkwił. Przedstawiam więc Wam pomysł na śledzia w śmietanie, który musi sobie dzień lub dwa poleżeć , żeby wszystko się "przegryzło":)

Śledź w śmietanie:

- 3 filety śledzi w occie
- 1 jabłko - duże, kwaskowate
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 łyżki majonezu
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku

Śledzie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonek i ości, kroimy w kawałeczki. Ogórki jabłko i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Łączymy ze śledziem. Majonez mieszamy ze śmietaną a następnie z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


3 komentarze:

  1. Dobra inspiracja bardzo smaczne, dziękuję i zapraszam.
    http://darekgotuje.pl/przepis-na-sledzie-w-smietanie/

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie zabieram się za robienie śledzików Twoim sposobem :)

    OdpowiedzUsuń