sobota, 14 grudnia 2013

Filety z kurczaka z żurawiną w boczkowej pelerynce

Babcia zawsze powtarzała, że jak jest zimno to trzeba dobrze i treściwie zjeść. No więc dziś przedstawiam Wam pomysł znów na filety z piersi kurczaka ale z żurawiną, boczkiem i ziołami, duszone w śmietance - a co;) Jak kalorie to na całego , co się będziemy rozdrabniać:)

Filety z kurczaka z żurawiną w boczkowej pelerynce

- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- dobra garść suszonej żurawiny
- 4 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej papryki czerwonej
- 1łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka rozdrobnionych nasion kolendry
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- ok. 350g boczku  ( najłatwiej będzie w plasterkach)
- 2 łyżki oleju

Filety myjemy, osuszamy. W każdym robimy z boku nacięcie. Czosnek przeciskamy przez praskę. W każde nacięcie wkładamy jeden przeciśnięty ząbek czosnku a następnie wkładamy kilka żurawin. Mięso oprószamy pieprze, czerwoną papryką i tymiankiem a następnie okładamy dokładnie plastrami boczku. Żeby łatwiej było smażyć ja związałam je sznurkiem - wtedy boczek się nie zwija a ładnie przylega do mięsa. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zlewamy trochę tłuszczu , żeby zaprawić śmietankę i wlewamy całość na patelnię, Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 -20 min. Wszystko zależy od wielkości filetów. Im większe tym dłużej trzeba dusić. Doprawiamy pozostałymi ziołami i solimy do smaku.




2 komentarze: