piątek, 16 maja 2014

Łosoś ze szparagami i pomidorami

Dziś propozycja bardzo smacznej rybki pieczonej ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Sok z pomidorów podczas pieczenia dodaje łososiowi wspaniałego smaku a do tego zielone szparagi - mniam . Dodam jeszcze , że całość piecze się szybciutko i nie wymaga wiele zachodu.

Łosoś ze szparagami i pomidorkami

- 300 g łososia
- 100 g szparagów
- 100 g pomidorków koktajlowych
- odrobina masła
- sól, pieprz do smaku

Rybę myjemy, osuszamy i tniemy na kawałki. Szparagi obieramy, myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Pomidorki tniemy na połówki. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy szparagi. Posypujemy solą i dodajemy odrobinę wiórek masła. Na to kładziemy łososia i znów odrobinę dodajemy soli, pieprzu i wiórek masła( nie dużo tylko do smaku)  Na wierzchu łososia układamy miąższem do ryby pomidorki. Tak aby w trakcie pieczenia sok pomidorowy wsiąkał w rybkę. Pieczemy w 180C około 25-30 min.




4 komentarze:

  1. Olu ale u Ciebie kolorowo i apetycznie :) bardzo fajny pomysł na obiadek :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie - taki chwilowy przypływ dobrego pomysłu :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń