Dziś znów szybki obiad- proste czosnkowe ( i to baaardzo) udka z kurczaka.
Ziołowo-czosnkowe udka z kurczaka
- 5 udek
- 1 łyżka rozmarynu ( suszonego lub świeżego)
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 28 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 100 ml białego wina
- 100 ml oliwy
Udka myjemy, osuszamy. Z oliwy wina soli i pieprzu robimy marynatę ( mieszamy wszystko), którą wcieramy w udka. Odkładamy na 2 godziny minimum w chłodne miejsce. Po tym czasie dodajemy zioła i dokładnie wcieramy w mięso. Układamy w brytfance a na mięso i pomiędzy wkładamy czosnek. Pieczemy w 180C ( piekarnik góra- dół) około godziny czasu.
Witaj :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, aromatyczne i pięknie podane- dla mnie idealne ;)
Pozdrawiam mile :)
Dziękuję pięknie za komplement i pozdrawiam :)
UsuńOlu nogi wyszły rewelacyjnie! piękny obiad :)
OdpowiedzUsuńNo i najważniejsze , że smaczny :) Pozdrawiam pięknie :)
Usuń