Dziś kolejna klasyka - pierogi z białym serem na słodko . Wspomnienie dzieciństwa i szybki postny obiadek. Zapraszam :)
Pierogi z serem
Ciasto:
- 300g mąki + do podsypania
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
-szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy
delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy
dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na
które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Ja zlepiałam za pomocą końcówki starego lejka :)Wrzucamy pierożki na
wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo :)
UsuńMmm, ale mi narobiłaś apetytu już tak dawno nie robiłam pierogów z serem:))
OdpowiedzUsuńTaki stary lejek przydałby mi się,słowo daję.
OdpowiedzUsuńFajny przepis na nadzienie zwłaszcza.