czwartek, 1 maja 2014

Pikantna cukinia z grilla

Pyszna, aromatyczna, idealna dla wielbicieli ostrych smaków cukinia wprost z grilla. Jako przeciwniczka kiełbachy grillowanej uwielbiam cukinię a ta wyjątkowo mi się udała :)

Pikantna cukinia z grilla

- 3 średniej wielkości cukinie
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku


Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w skośne , niezbyt grube plastry. Posypujemy je solą i odstawiamy na około półgodziny, po czym myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z sokiem z cytryny ,chili, ziołami, oliwą , solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy grill- każdy plasterek dokładnie moczymy w mieszance i wrzucamy na grill.



5 komentarzy:

  1. http://hakunamatatabestfriends.blogspot.com/2014/05/z-cyklu-na-szybko-domowy-burger-i-frytki.html?showComment=1398949714454#c1187372038242873886 zapraszam tu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też i często ją robię :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń
  3. o, fajny pomysł z tym chili, muszę spróbować przy najblizszej okazji :)

    OdpowiedzUsuń