Dziś jak obiecałam pyszny, szybki i bardzo wegetariański obiadek. Warzywka w nim są na wpół twarde, dodają chrupkości daniu a całość wbrew pozorom jest bardzo syta. W moim daniu jest rzodkiewka w roli głównej - kiełki i warzywko- coś wspaniałego:)
Makaron z rzodkiewką i kiełkami
- 250g makaronu typu penne
- pęczek rzodkiewek
- 25g kiełków rzodkiewki
- 50g kiełków brokuła
- 2 małe cukinie
- 3 małe marchewki
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
-1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Marchew myjemy obieramy i tniemy w słupki. To samo z rzodkiewką, Cukinie dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobniutko. Papryki kroimy w paseczki cieniutkie a cebulę w piórka. Na maśle chwile podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i chwilę smażymy. Potem dorzucamy rzodkiewki i marchewkę. Znów chwilę smażymy. Na koniec dodajemy papryki. Smażymy do uzyskania pół chrupkości warzyw. Dodajemy makaron i kiełki , mieszamy i doprawiamy do smaku.
Cudowne, lekkie danie! Pięknie, kolorowo podane!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo - rodzina była zadowolona :) POzdrawiam :)
Usuńświetne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
Usuń