piątek, 23 maja 2014

Makaron z rzodkiewką i kiełkami

Dziś jak obiecałam pyszny, szybki i bardzo wegetariański obiadek. Warzywka w nim są na wpół twarde, dodają chrupkości daniu a całość wbrew pozorom jest bardzo syta. W moim daniu jest rzodkiewka w roli głównej - kiełki i warzywko- coś wspaniałego:)

Makaron z rzodkiewką i kiełkami

- 250g makaronu typu penne
- pęczek rzodkiewek
- 25g kiełków rzodkiewki
- 50g kiełków brokuła
- 2 małe cukinie
- 3 małe marchewki
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
-1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Marchew myjemy obieramy i tniemy w słupki. To samo z rzodkiewką, Cukinie dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobniutko. Papryki kroimy w paseczki cieniutkie a cebulę w piórka. Na maśle chwile podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i chwilę smażymy. Potem dorzucamy rzodkiewki i marchewkę. Znów chwilę smażymy. Na koniec dodajemy papryki. Smażymy do uzyskania pół  chrupkości warzyw. Dodajemy makaron i kiełki , mieszamy i doprawiamy do smaku.




4 komentarze: