poniedziałek, 12 maja 2014

Tarta z rabarbarem i bezą

Dziś pyszna tarta- przepis znalazłam w starej gazecie sprzed lat. Jest łatwa, szybka i zniewalająco słodka. Ja nie byłam w stanie zjeść więcej niż kawałeczka ale moi chłopcy uwielbiający słodkości szybko ją wykończyli do ostatniego okruszka:)

Tarta z rabarbarem i bezą

Ciasto
- 300g mąki
-200g masła
- 100g cukru pudru
Nadzienie
-8 grubych łodyg rabarbaru
Beza
-3 białka
- 6 łyżek cukru

Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy , zagniatając elastyczny  produkt, który wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki. Po upływie przewidywanego czasu ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy , układamy go na niej, dociskamy dokładnie łącznie z brzegami rantów i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.8-10min, żeby ciasto się podpiekło.
W tym czasie ubijamy na sztywno białka z cukrem.
Kiedy ciasto się podpiecze , wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy płomień do 160C ( z termoobiegiem) a na ciasto układamy rabarbar, posypujemy go cukrem a na wierzch rozkładamy bezę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do czasu zbrązowienia bezy. Ja jeszcze po tym czasie potrzymałam w piekarniku ( wyłączonym) ok,30 min żeby dobrze ta beza wyschła.




3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Ja też przymierzam się do zrobienia ciasta z rabarbarem, ciasto już zagniecione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka tarta to niebo w gębie :) pięknie Ci wyszła :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń