poniedziałek, 9 grudnia 2013

Babka twarożkowa z żurawiną

Przepis na tą babkę dostałam dawno temu od znajomej Krysi.  Kiedyś robiłam babkę z serkiem mascarpone i wyszła smaczna więc teraz postanowiłam wypróbować przepis na tę babeczkę . Trochę pozmieniałam składniki z uwagi na zawartość lodówki ale i tak wyszło jak zwykle smacznie:)

Babka twarożkowa z żurawiną

- 200g mąki tortowej
-100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 4 jajka
-250g twarożku waniliowego ( homogenizowanego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g suszonej żurawiny

 Masło/margarynę  rozpuszczamy i studzimy. Mąki obie przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , ostudzony tłuszcz i roztrzepane jajka. Miksujemy dokładnie na gładką masę, Dodajemy twarożek i sok z cytryny po czym mieszamy wszystko. Dosypujemy żurawinę, Formę do babki z kominem (  u mn. ok. 24cm)  smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190C ( piekarnik góra- dół) i pieczemy 20 min po czym zmniejszamy temp. do 170C i dopiekamy ok 25-30 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.


6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Bardzo podoba mi się dodatek żurawiny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dodatek jest super - jutro będę robiłam jeszcze coś z żurawiną na słodko , dostałam super przepis tylko nie wiem czy mi wyjdzie ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń