sobota, 15 czerwca 2013

Bułki " Żabki "

No bo kto powiedział, że żaby nie lubią truskawek? :P

Bułki "Żabki"

- 50g drożdży
- 3-4 szklanki mąki ( zależy od mąki)
- 2 jajka + 1 do smarowania bułek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100g margaryny np. Kasi - stopionej i schłodzonej
- 6 łyżek cukru

Drożdże rozkruszamy w misce, zasypujemy połową cukru, łyżką mąki , zalewamy mlekiem . Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do  wyrośnięcia . Kiedy zaczyn podwoi objetość dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajka, resztę cukru i mąkę i wyrabiamy gladkie ciasto. Wyrabiamy długo , pamiętając, że ciasto drożdżowe lubi ciepło i dużo powietrza. Wtedy ładnie rośnie. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką , przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kulki wielkości dłoni. Układamy je na blasze , wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach , na górze palcami robimy dwie dziurki. W te miejsca wkładamy mniejsze kulki ciasta. Powinny byc dość blisko siebie, żeby nie spaść w czasie wyrastania w piekarniku. Wszystko smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( przy termoobiegu) na ok. 25 min.




Przepis dodaję do akcji :

2 komentarze: