Obecnie jest znakomity sezon na dżemy wszelkiego rodzaju. Można wrzucić do nich wszystko co nam do głowy przyjdzie i zastanawiać się nad różnorodnością smaków a potem zajadać :) Dziś właśnie taki eksperyment kulinarny- w dodatku super pyszny :)
Dżem warzywno - owocowy
- 1 kg truskawek
- pół kilo czereśni
- 2 średniej wielkości cukinie
- 7 małych łodyg rabarbaru
- 3/4 kg cukru
- 2 opakowania żelfixu
Wszystko dokładnie myjemy. Rabarbar i cukinię obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy połową cukru.Odstawiamy - najlepiej na noc a jesli nie macie tyle czasu starczą spokojnie 2-3 godziny. Truskawki szypułkujemy i wrzucamy do garnka. Czereśnie drylujemy i wrzucamy do truskawek. Zasypujemy pozostałym cukrem na 2 - 3 godziny ( podobnie jak cukinię z rabarbarem można na całą noc). Kiedy wszystkie owoce i warzywa puszczą soki łączymy je ze sobą ( łącznie z sokami) i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć a w garnku pojawi się piana dosypujemy żelfix i mieszamy jeszcze z 5-10 min. Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików ( na gorąco) zakręcamy mocno i odwracamy słoiki wieczkiem do dołu. Zostawiamy do wystudzenia. Z tej porcji wyszło mi 6 300ml słoików.
Przepis dodaję do akcji :
To ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńChyba się skusze i spróbuję
Pozdrawiam
Będzie mi niezwykle miło - dżemik jest pyszny i naprawdę wart polecenia. Pozdrawiam pięknie i dziękuję za odwiedzenie bloga :)
Usuńa to ciekawe:) nie jadłam jeszcze takiego dżemu:)
OdpowiedzUsuńTo trzeba spróbować :) Najlepsze są nietypowe połączenia :)
Usuńja jestem zachwycona tym mixem :) a cukinia w tym wszystkim mnie najbardziej ciekawi :)
OdpowiedzUsuńTo juz mój trzeci mix z cukinią i każdy jeden jest lepszy od drugiego :) Naprawdę polecam :)
Usuń