Postanowiłam zrobić coś na konkurs Kamisa - grillujemy z Kamisem. Zakupiłam wczoraj kawalek świeżego łososia i upiekłam go na grillu w zielonej pierzynce :) Wyszedł znakomity- spróbujcie sami.
Grillowany łosoś w zielonej pierzynce:
- 200g łososia
- 1 limonka
- 2 gałązki kopru
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- szczypiorek
- masełko czosnkowo-bazyliowe
- przyprawa do grilla klasycznego
Limonkę kroimy w plasterki. Na spód folii aluminiowej układamy połowę limonki, jedną gałązkę koperku, jedną rozmarynu 2-3 gałązki tymianku, trochę szczypiorku i szczyptę masełka. Na to układamy umytego i osuszonego delikatnie łososia. Posypujemy go delikatnie przyprawą do grilla. Przykrywamy dokładnie taką samą warstwą - limonka, tymianek, rozmaryn, koperek, szczypiorek, masełko. Wszystko szczelnie zawijamy, tworząc z folii "woreczek- sakiewkę" i grillujemy około 30 min, Po tym czasie , odwijamy , zdejmujemy zioła i zajadamy się pyszną rybką :)
bardzo lubię grilowanego łososia:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię :)
UsuńBooooosko wygląda a zdjęcia przesmaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńCudna rybka, tylko dziwnie nie widzę przepisu na swojej osi czasu...Chyba że usunęłaś bo wstawiłaś omyłkowo, ponieważ napis nie na mój konkurs?:((
OdpowiedzUsuńKurcze ...no nic ....szkoda :(
Usuńjeszcze trzy dni, zapraszam serdecznie;) http://takietampichcenie.blogspot.com/2013/06/konkurs-grillowanie-z-kamisem.html
OdpowiedzUsuńNo może spróbuję jeszcze raz choć nie wiem jak mi się uda - bo łososia już nie mam ;) Ale sa inne rybki :D
Usuń