sobota, 22 czerwca 2013

Grilowany łosoś

Postanowiłam zrobić coś na konkurs Kamisa - grillujemy z Kamisem. Zakupiłam wczoraj kawalek świeżego łososia i upiekłam go na grillu w zielonej pierzynce :) Wyszedł znakomity- spróbujcie sami.

Grillowany łosoś w zielonej pierzynce:

- 200g łososia
- 1 limonka
- 2 gałązki kopru
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- szczypiorek
- masełko czosnkowo-bazyliowe
 - przyprawa do grilla klasycznego

Limonkę kroimy w plasterki.  Na spód folii aluminiowej układamy połowę limonki, jedną gałązkę koperku, jedną rozmarynu 2-3 gałązki tymianku, trochę szczypiorku i szczyptę masełka. Na to układamy umytego i osuszonego delikatnie łososia. Posypujemy go delikatnie przyprawą do grilla.  Przykrywamy dokładnie taką samą warstwą - limonka, tymianek, rozmaryn, koperek, szczypiorek, masełko. Wszystko szczelnie zawijamy, tworząc z folii "woreczek- sakiewkę" i grillujemy około 30 min, Po tym czasie , odwijamy , zdejmujemy zioła i zajadamy się pyszną rybką :)



8 komentarzy:

  1. bardzo lubię grilowanego łososia:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Booooosko wygląda a zdjęcia przesmaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna rybka, tylko dziwnie nie widzę przepisu na swojej osi czasu...Chyba że usunęłaś bo wstawiłaś omyłkowo, ponieważ napis nie na mój konkurs?:((

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze trzy dni, zapraszam serdecznie;) http://takietampichcenie.blogspot.com/2013/06/konkurs-grillowanie-z-kamisem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może spróbuję jeszcze raz choć nie wiem jak mi się uda - bo łososia już nie mam ;) Ale sa inne rybki :D

      Usuń