czwartek, 13 czerwca 2013

Zupka podwójnie kapuściana na sylwetkę

Która z nas nie chciałaby mieć wymarzonej przez siebie figury. Na pewno są wśród Was takie szczęściary, które mają powód do zadowolenia ale duża część zapewne chciałaby przed wakacjami pewnie zrzucić to czy tamto. Dziś dzielę się z Wami moim autorskim pomysłem na zupkę , która pozwala świetnie oczyścić organizm i zrzucić parę "deko";)

Zupka podwójnie kapuściana na sylwetkę

- 1 mała główka młodej kapusty włoskiej
 - 1 mała kapusta pekińska
- 1 czerwona duża papryka
- 3-4 łodygi selera naciowego
- kawałek selera w korzeniu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3,5 l. wody
- sól, pieprz, zioła ( ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki lubczyku suszonego, 1 łyżka cząbru, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka koperku lub inne jakie chcecie)
- kawałek świeżego imbiru


Obie kapusty szatkujemy, wrzucamy do jednej miski i mieszamy:
Następnie wszystkie pozostałe warzywa myjemy, marchew, pietruszkę, oba selery obieramy . Seler naciowy kroimy w cienkie półplasterki a resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w paseczki.
Wszystko razem zalewamy wodą i gotujemy około godziny. Kiedy kapusty będą miękkie dodajemy starty imbir i pozostałe zioła i gotujemy jeszcze z 30 min. Zupkę możemy jeść tak jak jest lub z młodymi, gotowanymi w  mundurkach ziemniakami. Kiedy znudzi się Wam ta wersja zupy możecie ją zmiksować i zjeść w innej formie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz